澳門中華詩詞學會

申請註冊
搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 1345|回復: 7

<<長話短說>>(爆私隱)

魯筆 發表於 2011-4-10 19:39:25 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

(爆私隱)

我爆少少私隱啦.我老婆自從生完第三胎之後就要我以後做廳長.何其殘忍.佢話保持距離對大家身體上.精神上都有好處喎.睇下點?

唔够一個禮拜.我就好唔扂.廳嘅一面向馬路.機車聲.汽車聲.喧嘩聲響成一片.廳嘅另一面隔離屋.電視音響聲.無病呻吟聲.更令我雖無觸景.卻也生情.輾轉反側.徹夜難眠.搞到我思想複雜化.經常唔係想呢樣就想嗰樣.有時想到妻良可愛.可憐淒涼.自己都想唔通唔知想點.想下想下又瞓入.瞓下瞓下又寣(音:扎) 醒.搞到經常臨天光就要起身.老婆叫我乾脆去晨運.對大家身體上.精神上都有好處喎.

夫妻本和睦.恩愛不同牀.天公多作弄.認真係荒唐

哎!! 冇覺好瞓同冇噉好食真係同病相憐咯!

捱咗幾呀年.被生活壓迫到成個人幾乎乜品都冇嗮.

:窮到幾乎冇嗮骨氣.慶幸重有丁屎咁多.

幾乎冇嗮人性.慶幸重有丁屎咁多.

幾乎冇嗮良知.慶幸重有丁屎咁多.

後生越要面.面皮越薄.老來面子冇嗮.面皮就厚嗮.少時君子.現時偽君子吾也.

簡燕棣 發表於 2011-4-11 06:13:37 | 顯示全部樓層

回復 1# 魯筆

男人臭定女兒香,思郎一曲夜未央。

山盟海誓多花樣,怎料語語成斷腸。

昔日桂英便懸樑,今朝女性倍堅強。

職業女性兼父當,尋偶再穿嫁衣裳。

翻查個案富士康,能不令人淚汪汪,

自殺數據食住上,男比女多確淒涼。

男人最怕出洋相,養家護弱為份糧。

積壓在心雖惆悵,装成威風更鏗鏘。

明暸現今社會況,兩伴相依似蜜糖。

人人心胸無山障,海闊天空任飛翔。

勿使小事雪加霜,有情怎可用斗量。

惡語出前應思諒,輕責勸諫功表揚,

人際關係如市場,知其所需共參詳。

天道有情心先曠,地上鴛鴦天鳳凰。(順口流)

雄兔脚樸朔,雌兔眼迷离;双兔傍地走,安能辨我是雄雌

google.com.images
簡燕棣 發表於 2011-4-11 07:37:14 | 顯示全部樓層

閱魯筆一文大喜,即時持報賢內助,圖記一功。

伊人但淡然一笑: 「我好識規矩,你話比人聽,我認為男人至大晒。」

所以讀魯筆兄此文,雖極有同感,但絕不能代入,因為佢頭先至話男人是大晒的。
 樓主| 魯筆 發表於 2011-4-11 08:14:43 | 顯示全部樓層
閱此文大喜,即時持報賢內助,圖記一功。

伊人但淡然一笑: 「我好識規矩,你話比人聽,我認為男人至大晒 ...
簡燕棣 發表於 2011-4-11 07:37

尊夫人真賢內助
君之福也.羨慕也.
簡燕棣 發表於 2011-4-11 09:13:59 | 顯示全部樓層
回復 4# 魯筆

雄兔脚樸朔,雌兔眼迷离;双兔傍地走,安能辨我是雄雌。

固此不必理會太多...

簡燕棣 發表於 2011-4-11 09:27:55 | 顯示全部樓層

理得佢雄定雌啦!前日悉尼上演粵劇折子戲
「幻覺離恨天」;
演寶玉個過係香港靚女藝青雲。
簡燕棣 發表於 2011-4-11 12:03:17 | 顯示全部樓層

回復 4# 魯筆

那麼......說到賢.....妻.....嘛......

goolge.com.images
嬌小玲瓏貌花容,唱做唸打樣樣通。
一舉黄牌我肅靜,愛佢愛到飯煲濃。
 樓主| 魯筆 發表於 2011-4-11 18:26:54 | 顯示全部樓層
回復  魯筆

那麼......說到賢.....妻.....嘛......

goolge.com.images
嬌小玲瓏貌花容,唱做唸打樣 ...
簡燕棣 發表於 2011-4-11 12:03

老婆有咁正.任佢大晒都值得啦