澳門中華詩詞學會

申請註冊
搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 1827|回復: 16

<<男人有錢身痕>>(粵語)

魯筆 發表於 2011-4-22 14:27:44 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

十個衰公.九個身痕

十個女人.九個嘴痕

對著老公.諳諳譛譛.唔見老公.發晒ti

好多女人都話男人有錢就身痕.有啲道理

先講男女有別.好多人都知嘅唔使講.值得講嘅係好多人都唔容易見到嘅嘢.呢樣就係………..

衰男人皮厚.女人皮薄.身體皮厚易發癢.嘴皮薄薄易發痕.所以衰男人容易身痕.女人好鬼諳譛.不過我咿家嘴皮薄過好多女人.平時嘴皮厚過好多男人.不過我身上嘅皮好似女人咁薄.唔會身痕.我最厚係面皮.

另一個問題.皮厚易身痕.祇不過窮時自己擦背.有錢就請靚女擦背.靚女比老婆重手.搲到見血重開心.人犯賤愛揮金.歡娛事後深知痛.荷包乾淨苦難堪

諳譛 : 囉唆

简燕棣 發表於 2011-4-23 21:09:35 | 顯示全部樓層

回復 1# 魯筆

鄭公子答
相敬相親一對一,身痕皮厚終難甩。
黏花惹草罵衰人,惜玉憐香如墨七。
枉自聲稱大丈夫,唯今貪戀小安逸。
河東不見柳條青,舞爪張牙方吒叱。
 樓主| 魯筆 發表於 2011-4-23 23:05:59 | 顯示全部樓層
回復  魯筆

鄭公子答
相敬相親一對一,身痕皮厚終難甩。
黏花惹草罵衰人,惜玉憐香如墨七。
枉自聲稱大丈 ...
简燕棣 發表於 2011-4-23 21:09

用動物形容人:
河東獅.老虎乸.胭脂馬.鐵嘴雞.污糟貓.花面貓.孤寒鶴.生(死)馬騮.

花頭鴨.軟皮蛇.兩頭蛇.大懶蛇.大水魚.大笨豬.長腳蟹.王八(蛋).
火麒麟.冇尾獺.冇爪蟛蜞(軟腳蟹).開籠雀.過江龍.婬蟲
简燕棣 發表於 2011-4-23 23:20:24 | 顯示全部樓層

回復 3# 魯筆

金龜婿、甩頭雞、濕水雞、大鱷、龍頭阿哥、龜公、蜘蛛精、狐狸精、白骨精。
 樓主| 魯筆 發表於 2011-4-23 23:25:23 | 顯示全部樓層
回復  魯筆

金龜婿、甩頭雞、濕水雞、大鱷、龍頭阿哥、龜公。

简燕棣 發表於 2011-4-23 23:20

盲頭烏蠅.甩繩馬騮.賴皮狗.走狗.落水狗.山東馬.巡城馬.落湯雞
简燕棣 發表於 2011-4-24 01:28:57 | 顯示全部樓層

順口流

冤枉冤枉呵大人,我冇收埋私己銀。

日日放工來奉獻,大海航行不二臣。

今日頭頭碰着黑,老板發火我Ti踲。

好心招呼叫靚女,話我口花正衰神。

睇真原來係同志,告我歧視立身痕。

+個男人九個愛,阿二靚湯奉到身。

+個女人九個愛,捱腐乳打令早晨。(艾腐乳= I love you)

起來起來太陽出,一於重把夫綱振。

焚身就要北上去,找個村姑來親親。

拱北關口我在望,忽然心裡好難堪。

革命路線方向錯,向南反璞至歸真。

病癒方知健康好,簷前共樂共沾巾。

落雨我担遮,過河你坐車。

google.com.au

简燕棣 發表於 2011-4-24 10:44:10 | 顯示全部樓層

鄭公子再身痕

有錢周身痕,冇錢死一厥。

弊在周時冇,紅顏甚不悅。

聲稱大丈夫,原係小哥乙。

水井困蛟龍,莫談風與月。

简燕棣 發表於 2011-4-24 14:42:23 | 顯示全部樓層
所謂〝值得付出的感情〞,這個世界上是否真有,尚值得懷疑。如果有的話,我還想知道呢。

生意人都說:生意越大越好做。同样道理,生意做得越大,泡妞越不用花錢。(成都粉子-大结局完全版)
简燕棣 發表於 2011-4-25 08:12:20 | 顯示全部樓層
回復 9# 魯筆

小弟謝魯兄賜覆。

魯兄所舉兩例皆有實物證明,是正邪分明。但感情是相方面的交流,是複雜的。不可衡量其對或錯,

但如果彼此相容,如太極均協,那就符合天地之正道。
 樓主| 魯筆 發表於 2011-4-25 08:22:54 | 顯示全部樓層
回復  魯筆

小弟謝魯兄賜覆。

魯兄所舉兩例皆有實物證明,是正邪分明。但感情是相方面的交流 ...
简燕棣 發表於 2011-4-25 08:12

閣下回應太快.我呢頭寫.嗰頭刪都嚟唔切.犀利.

君言之成理
简燕棣 發表於 2011-4-25 09:30:28 | 顯示全部樓層

錦瑟華年付水流,逢摇亂緒透蘭舟。

落紅明日隨風逝,入目清歡咫尺求。

相儒以沫,乎復何求!

google.com.images

简燕棣 發表於 2011-4-25 09:39:33 | 顯示全部樓層
回復 10# 魯筆

何必删呢,互研互勉,得益不淺。
 樓主| 魯筆 發表於 2011-4-25 22:22:33 | 顯示全部樓層
謝謝
簡兄!!謝謝
鄭公子!!
鄙近忙.遲覆.請諒解!!愚 叩首!!
简燕棣 發表於 2011-4-26 10:41:10 | 顯示全部樓層

代鄭公子貼

[quote]謝謝
簡兄!!謝謝
鄭公子!!鄙近忙.遲覆.請諒解!!愚 叩首!!
魯筆 發表於 2011-4-25 22:22 [/quote

君忙請自忙,君玩請自玩。我地好識趣,絕非電燈膽。
不過君行開,要防呢隻簡。出語無倫次,恐污網友眼。
失意未蟄伏,吹水更不懶。天性所使然,君也識佢晚。
少時愛搗蛋,激到老師散。課堂冇王管,佢就畫黑板。
公仔大大個,阿蛇眼坦坦。老兄有事忙,家陣更加盞。
何止粉筆癮,代你做頭版。我已經及住,豈容佢造反。

鄭公子說:魯兄有事忙,呵....呵...燕棣答:家陣更加盞。不過,又少左個童子軍咯。

google.com.au

樓主| 魯筆 發表於 2011-4-26 13:44:44 | 顯示全部樓層
[quote]謝謝
簡兄!!謝謝
鄭公子!!鄙近忙.遲覆.請諒解!!愚 叩首!!
魯筆 發表於 2011-4-25 22:22 [/quote

君 ...
简燕棣 發表於 2011-4-26 10:41

嘩哈哈!!爽.我咃算乜?物以類聚?人以群分?臭味相投? 正!!!
简燕棣 發表於 2011-4-26 15:48:00 | 顯示全部樓層

回復 15# 魯筆

代鲁筆答:
                   Google.com.au

呢幾排我好忙,而家要開快車去飲啊二靚湯。
你兩個醒定的,唔好攪亂我檔攤。我24小時歡樂,現在金精火眼。
 樓主| 魯筆 發表於 2011-4-26 22:15:50 | 顯示全部樓層
回復  魯筆

代鲁筆答:
                   Google.com.au

呢幾排我好忙,而家要開快車去飲啊二靚 ...
简燕棣 發表於 2011-4-26 15:48

知我者.莫若
簡兄也!!謝謝!!

呢排我好忙.半鬼半猴王
捱到熊貓眼.阿二暗戀鄭郎