澳門中華詩詞學會

申請註冊
搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 1688|回復: 4

童謠(粵語)

魯筆 發表於 2011-3-14 23:43:13 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

天時寒冷凍冰冰
匿入被竇數星星
1 2 3 4 5 6 7
數嚟數去數唔清

被竇 : 被窩
    嚟  : 來

<<月光新曲>>

月光光.照地塘

嫦娥女.嫁新郎

新郎哥.吳剛哥

情投意合笑呵呵

(高鐵)

高鐵GoGoGo

走去搵曹操

一講曹操到

一齊GoGoGo

(無釐頭)

無釐頭.冇理由

磨利鉋刀冇奶油

簡燕棣 發表於 2011-4-13 00:20:49 | 顯示全部樓層

回復 1# 魯筆

鄭公子答

回應兄台之粵語兒歌,在此介紹幾首家父筆錄下來的中山民歌,或會惹起鄉先輩的一些回憶,恐怕有些已失傳了,現借貴版之光,留下一些記錄吧:

「月光光,照地堂﹔年卅晚,吃檳榔﹔檳榔香,娶二娘(娘讀陰平聲),二娘頭髮未曾長,留得三年梳大髻,地地(讀如字母 D)打打送返(返讀陰平聲)歸。」

「補碌仔(補碌,中山話,即柚子),碌落堂,看見二哥娶二娘,二娘坐落金交椅,二哥睡下象牙床。」

「哀(中山話,即揹)姑乖,哀大姑乖嫁後街,後街有乜鮮魚鮮肉賣,賣唔晒,安落床頭老鼠拉。」

「雞公仔,尾彎彎,做人新抱(媳婦)實在艱難,早早起身都話晏,拍起床頭鬧出街。後門有個冬瓜仔,老爺話蒸,安人(婆婆)話煮,蒸蒸煮煮都唔中安人意,打響灶頭又鬧一餐。三個細姑三把口,四個細叔四個拳頭。三朝打爛三條夾木棍,四朝跪爛四條裙。話知爹娘都唔信,解開裙帶血淋淋。」

樓主| 魯筆 發表於 2011-4-13 08:00:42 | 顯示全部樓層
回復  魯筆

鄭公子答

回應兄台之粵語兒歌,在此介紹幾首家父筆錄下來的中山民歌,或會惹起鄉先輩的 ...
簡燕棣 發表於 2011-4-13 00:20
謝謝
鄭公子!!辛苦
簡兄!!以下憑記憶補充廣州童謠:

[月光光,照地堂﹔年卅(音:沙)晚,食檳榔﹔檳榔香.摘子薑.子薑辣.買菩達(苦瓜).
菩達苦.買豬肚(音:賭).豬肚肥.買牛皮.牛皮薄.買菱角.菱角兩頭尖.買馬鞭.馬鞭長.
(造)屋樑.屋樑高.買張刀.刀切菜.買蘿蓋.蘿蓋圓.買隻船.船沉底.浸死兩個番鬼仔.
一個蒲頭(頭浮起).一個沉底]

[落雨大.水浸街.阿哥擔柴上街賣.阿嫂著花鞋.花鞋花襪花腰帶.戴唔晒.放喺牀頭畀老鼠拉]

[落雨溦溦(音:陰平).水沉車陂(音:悲).落雨(吧)(吧).水浸荳苲......................]

梁嘉義 發表於 2013-1-24 22:37:20 | 顯示全部樓層
人客蒞,捉雞劏,
雞邋遢,劏我不如劏隻鴨,
鴨毛多,劏我不如劏隻鵝,
鵝頸長,劏我不如劏隻羊,
羊腳叉,劏我不如劏隻馬,
馬話我會送官出埗頭,
劏我不如劏隻牛,
牛話我會耕田養爹口,
劏我不如劏隻狗,
狗話我幫主人看門口,
東邊有賊我又知,西邊有賊我又知,
劏我不如劏隻大貓姨,
貓姨肥豬我幫主人捉老鼠,
東邊有鼠我又知,西邊有鼠我又知,
劏我不如劏隻大肥豬,
肥豬話劏就劏啦,
我食主人三斗潲,主人食我三件肉,
保佑主人一夜屙到大天光
 樓主| 魯筆 發表於 2013-1-26 22:00:23 | 顯示全部樓層
梁嘉義 發表於 2013-1-24 22:37
人客蒞,捉雞劏,
雞邋遢,劏我不如劏隻鴨,
鴨毛多,劏我不如劏隻鵝,

以你年紀一定唔識呢支嘢.肯定係你阿媽教嘅.
有時間蒞玩係好.但要先顧住學業.交咗論文再蒞玩啦.