澳門中華詩詞學會

申請註冊
搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 1314|回復: 2

<<長話短說>>

魯筆 發表於 2010-12-10 23:13:22 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

各位好!

今次咁沙塵.學人毛遂自薦走上蒞.又嗺乜水呀?試下學講爛gat  gat啦.

例如:有婦女節.冇男人節.唔公平.但係所有男人都冇意見.唔係男人大方.手停口停.乜節都冇鬼用.

得一樣有折好過冇折.就係買嘢.如果老板話五九折.聽唔明就會開心到笑.聽得明嘅-------------

唔開心都會笑.

例如:有婦女節.冇男人節.唔公平.但係所有男人都冇意見.唔係男人大方.因為有好多人手停口停.乜節都冇鬼用.

得一樣有折好過冇折.就係買嘢.如果老板話五九折.聽唔明就會開心到笑.聽得明嘅-------------

唔開心都會笑.

例如:叫蛤乸唔叫蛤公.所以劏蛤乸唔劏蛤公.唔成問題.

()老虎乸唔()老虎公.呢下()得好------------ 唔好呢.

男人腳叫臭腳.如果男人腳有個香字.梗係香港腳..

女人腳有個香字就好哋哋.叫香弓.弓箭個弓.又叫美腿.玉腿.即係話.女人嘅肉好似玉石嘅玉.又白又滑.點解女人嘅肉比男人滑呢.因為粗重嘅嘢.我哋男人做晒.為咗大家好.無論做到幾辛苦.都咁開心.

例如擔擔托托.我哋做晒.有啲女人話:"喺鄉下.擔嘢都係女人多啲.托嘢就多數係男人".

.除咗用力.重要有技巧.最起碼要識轉膊.叻嘅重識缷膊添.有骨氣嘅寧願托石唔托大腳.搏上位嘅有皮篋唔托托大腳.砂膽嘅托塔.癲佬托天.男人做到身水身汗.開口有話:"蒙古佬打仔.大汗沓細汗".

男人嘅汗叫臭汗.女人嘅汗叫香汗.有道理.因為多數女人搽香水.臭汗都變香汗.叫慣咗.唔香都話香啦.

男女結婚.又叫珠聯璧合.女人係璧.男人係珠.珍珠個珠.唔係豬兜個豬.

女人人見人愛.男人見人愛人.男人愛心比女人多.女人祇係愛屋企人.呢啲叫偏愛.男人連其他人 都愛.叫兼愛.兼愛比偏愛更有愛心.有啲女人可能會話.愛心加開心.梗係多多都愛啦.咁講就唔啱嚹.

我講嘅愛係關心.唔係花心.講到花心.的確係男人專利.

講到心多就非女人莫屬.你下下聽佢話.佢話你冇主見.做乜鬼男人唧.

你問少佢半句.佢話你自把自為.唔尊重佢.

你做嘢快手啲.佢話你粗手粗腳.你細心啲做.佢話你姐手姐腳.

你越係啺住佢.佢越係食住你.

咿家生女好過生仔.

做女人好過做男人.

做人老婆好過做人老公.

有人會問:"咁有心得.係未講自己呀?"係好唔係好啦.講下啫.

陋筆 發表於 2010-12-11 13:23:01 | 顯示全部樓層
有趣!好似相聲咁.
 樓主| 魯筆 發表於 2010-12-11 23:04:23 | 顯示全部樓層
有趣!好似相聲咁.
陋筆 發表於 2010-12-11 13:23

謝謝
版主鼓勵!!鄙努力學習!!
問好!!