澳門中華詩詞學會

申請註冊
搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2480|回復: 6

[落手打三更](任風塵老師供料)

魯筆 發表於 2017-5-18 18:37:12 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

[ 落手打三更 : 落㮿(音:筆)打三更 ] (任風塵老師供料)相傳有鄉里搵梁儲關照. 梁柱儲雖係大學士.唔想自己安排優差.免被同僚講閒話.所以先叫佢打更.并教佢特登打錯更.次次都打三更.如事者打咗一晚.搞到人人莫明其妙.有啲高官直接向梁儲投訴.梁柱儲詐諦反問如何是好.跟著打蛇隨棍上.請呢位官員幫手安排.呢位官員為咗擦梁柱儲鞋.安排呢位 ‘打更佬’一份優差.
落㮿打三更.㮿(音:筆) : 打更棍
落手打三更 : 借喻一開始就做錯.
近似俗語話齋 : 食嘢唔做嘢.做嘢打爛嘢.

謝謝
李校長斧正!!

秋雁 發表於 2017-5-21 18:33:12 | 顯示全部樓層
鄭公子 發表於 2017-5-19 10:10:54 | 顯示全部樓層
任風塵老師是文字學家,站長也是講究粵語正字之專家,此次任老師供料之梁柱,是否即明朝官居大學士之梁儲,抑梁儲又名梁柱,又或儲柱兩字相通,頗感疑惑。
 樓主| 魯筆 發表於 2017-5-19 15:11:59 | 顯示全部樓層
鄭公子 發表於 2017-5-19 10:10
任風塵老師是文字學家,站長也是講究粵語正字之專家,此次任老師供料之梁柱,是否即明朝官居大學士之梁儲, ...

謝謝
鄭公子關注!!晚學有待今月底返澳門再向老師請教!!請安!!
 樓主| 魯筆 發表於 2017-5-22 05:03:45 | 顯示全部樓層
秋雁 發表於 2017-5-21 18:33
http://hk.apple.nextmedia.com/supplement/special/art/20140925/18876746

李校長好犀利呀!!多謝!!
秋雁 發表於 2017-5-25 18:11:13 | 顯示全部樓層
根據《香港商務新詞典》,“儲”之普通話讀音為chu3(上聲),舊讀chu2(陽平),粵音“柱”;“柱”之普通話讀音為zhu4(去聲)。

雖然“儲”與“柱”的粵語今音相同,但兩者之普通話讀音無論古音或今音都不同。因而此兩字無論古今,應不相通。筆者查過一些古辭書(如《正字通》等),亦未發現有謂此二字可相通。

《正字通》謂“儲”之讀音為“直如切,音除”(《廣韻》亦同,相應粵音應為“廚”),此讀法與其普通話舊讀對應。

梁儲是明朝大學士,從未聼聞有丞相名梁柱者,故魯兄似是錯記了。
 樓主| 魯筆 發表於 2017-5-26 08:28:53 | 顯示全部樓層
秋雁 發表於 2017-5-25 18:11
根據《香港商務新詞典》,“儲”之普通話讀音為chu3(上聲),舊讀chu2(陽平),粵音“柱”;“柱”之普通 ...

謝謝
李校長賜教!!謝謝!!