澳門中華詩詞學會

申請註冊
搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 1812|回復: 11

<<澳門三盞燈>>

魯筆 發表於 2012-3-31 11:45:45 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

三盞燈圓地
假日聚家傭
載歌和載舞
一樣樂融融

澳門三盞燈是圓形休憩地
中間立一燈柱.從前品字形三盞燈
不知曾幾何時頂上多加一盞.現仍名三盞燈
鄭公子 發表於 2012-7-17 22:08:11 | 顯示全部樓層
家住濠江自細乖
除非上學少行街
初嘗滋味金邊麵
三盞燈來有一排
 樓主| 魯筆 發表於 2012-7-17 23:04:54 | 顯示全部樓層
鄭公子 發表於 2012-7-17 22:08
家住濠江自細乖
除非上學少行街
初嘗滋味金邊麵

惜日鄭公乖乖仔
今天專愛揀金邊
鄭公子 發表於 2012-7-18 07:57:01 | 顯示全部樓層
澳門街傳統街坊美食雲吞麵豬腸粉食得多,三十多年前,印支半島立立亂,不少該區人士避地濠江,帶來不同的飲食文化,三盞燈新開食店,金邊粉麵咖喱雞等風靡一時,記憶猶存。
簡燕棣 發表於 2012-7-18 08:33:50 | 顯示全部樓層
家住濠江自細乖
除非上學少行街

呢兩句應該係形容我小時侯的情況,三盞燈在哪也不知。
 樓主| 魯筆 發表於 2012-7-18 13:26:32 | 顯示全部樓層
簡燕棣 發表於 2012-7-18 08:33
家住濠江自細乖
除非上學少行街

家住濠江素扮

呢兩句應該係形容我小時侯的情況,三盞燈在哪也不知。
鄭公子 發表於 2012-7-19 21:28:57 | 顯示全部樓層
拍拖時女友常曬:
有次手拍交結婚渠做姊妹,新娘一班兄弟來自香港,其中一人對渠生玆貓入眼,約去三盞燈撐檯腳金邊麵,點知渠揚畀班姊妹知,個個吱喳要去,此君冇曬癮,知難而退焉。
此君來自香港,點會咁熟行?一係個度的確出名,一係古仔係老鑿。姑勿論了,此君真係唔識做,一齊去咪一齊去囉,咁先有好感以後有機可乘呀,其實更加高章既就係去魚翅撈飯,不過又難怪,晚黑都飲咯,三盞燈檔野當時又係時尚,點知伊人吃到厭(同本公子去得多)得架?
 樓主| 魯筆 發表於 2012-7-19 23:57:33 | 顯示全部樓層
鄭公子 發表於 2012-7-19 21:28
拍拖時女友常曬:
有次手拍交結婚渠做姊妹,新娘一班兄弟來自香港,其中一人對渠生玆貓入眼,約去三盞燈撐 ...

點知渠揚畀班姊妹知,個個吱喳要去,此君冇曬癮,知難而退焉。
渠揚畀班姊妹知之理由 :   一.佢真的不喜歡他.   
                                     二.她根本沒考慮過拍拖問題.祇是貪得意(無惡意的)想玩玩.
此君冇曬癮,知難而退:見鄭公子在.他自卑.
簡燕棣 發表於 2012-7-20 01:58:54 | 顯示全部樓層
佢個女友好利害,同學會的女生們都怕左佢。
 樓主| 魯筆 發表於 2012-7-20 07:48:50 | 顯示全部樓層
簡燕棣 發表於 2012-7-20 01:58
佢個女友好利害,同學會的女生們都怕左佢。

佢個女友好利害,同學會的女生們都怕左佢?

佢個女友好靚,同學會的女生們都妒忌佢。
簡燕棣 發表於 2012-7-20 08:23:45 | 顯示全部樓層
魯筆 發表於 2012-7-19 14:48
佢個女友好利害,同學會的女生們都怕左佢?

佢個女友好靚,同學會的女生們都妒忌佢。  ...

通通都唔係。Full stop.
 樓主| 魯筆 發表於 2012-7-20 20:59:41 | 顯示全部樓層
簡燕棣 發表於 2012-7-20 08:23
通通都唔係。Full stop.

咁快Full stop?快過打針?