澳門中華詩詞學會

申請註冊
搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 1064|回復: 4

<<月內連抄牛肉乾>>

魯筆 發表於 2011-11-9 13:43:39 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
差人唔够使
無須傷腦筋
sir施妙計
車位不多增
市民迫違例
抄牌當獎金
鄭公子 發表於 2011-11-9 20:27:02 | 顯示全部樓層
最要權在手,官字兩個口。
理據更堂皇,抄牌雄赳赳。
鬼叫你阻街,違例應得咎。
賞賜牛肉乾,俾面未拖走。
警部滾基金,不薄只能厚。
見咗一大筆,金融海嘯後。
點先補得番,交款啦老友。
 樓主| 魯筆 發表於 2011-11-9 22:04:28 | 顯示全部樓層
最要權在手,官字兩個口。
理據更堂皇,抄牌雄赳赳。
鬼叫你阻街,違例應得咎。
賞賜牛肉乾,俾面未拖走。
...
鄭公子 發表於 2011-11-9 20:27

罰300mop.10天內交200可矣.係我日半人工.年來已交4次.800.哎
越窮越見鬼
米少夾生焦
老婆叫行路
骨瘦更加嬌
鄭公子 發表於 2011-11-10 07:04:56 | 顯示全部樓層
從經濟角度看問題,不中不遠,但看手法是否高明,以權謀借法令快靚正,否則雷曼兄弟,也可令舉世乖乖奉獻。在下家居附近有一条三線車路,高峰時塞車,政府好心,或謀選票吧?(在下小人,心亦如之。) 數年前起收費地下隧道疏導交通,但就將原來路段改窄為兩線,一線又改成巴士專線,仲限制時速,原本80km/hr變60,路边加装捉超速相機,(都係承辦商条件?) 你班友仲唔俾錢用隧道?不過隧道車流仲係唔够皮。陋矣!
又,依家澳洲紐省做樓面都要有一張叫做RSA嘅證書,唔係教你點做嘢,係教你點唔好畀人客飲過量,廢嘅,不過係酒牌局財路一条。今年新例,RSA有效期只有十年。市政廳有樣學樣,今年起每家餐廳都要有一人充任食物安全督導,讀呢張督導員沙紙一日課程澳幣195,有效期五年。老馬政治經濟學好嘢!
 樓主| 魯筆 發表於 2011-11-10 08:20:16 | 顯示全部樓層
從經濟角度看問題,不中不遠,但看手法是否高明,以權謀借法令快靚正,否則雷曼兄弟,也可令舉世乖乖奉獻。 ...
鄭公子 發表於 2011-11-10 07:04

如果取於民用於民問題不大.可惜係取於民用於官
冇偈又冇計
鬼叫我唔叻仔
更要教子孫
唔叻做窮鬼