請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

澳門中華詩詞學會

申請註冊

掃一掃,訪問微社區

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
返回列表 發新帖
樓主: 陋筆

四人大話(短篇故事)

魯筆 發表於 2011-5-31 06:50:11 | 顯示全部樓層
日日忙筵席,歸家又一天。
復沉淪孽網,更氣煞嬋娟。
文會虛巴閉,私情險拆穿。
四人講大話,啞子食黃蓮 ...
鄭公子 發表於 2011-5-30 21:01

謝謝
鄭公子詩中有畫!!問好!!
 樓主| 陋筆 發表於 2011-6-5 23:58:15 | 顯示全部樓層
老豆呢個字眼最早見於春秋時代,
孔子提倡有教無類,收左三千個牛高馬大o既學生,
咁當時d細路仔去左邊度讀書?原來佢地去左墨子度...........
墨子有一父一祖母,齊齊經營學堂,收d四五歲o既小學生,
同孔子一樣,學費多少唔拘,誓要壓到最底,有競爭丫馬.
而農民子弟多數用農作物交學費,
所以一開學,佢一家三口就每人放個桶o係自己前面收學費,
仲好似而家d垃圾分類咁一人收一樣.
墨子大聲叫:麥子o係呢度
佢父親大聲叫:老豆o係呢度
佢祖母大聲叫:亞麻o係呢度
d細路仔都知道老師叫做墨子,佢祖母同自己祖母都係叫亞嫲,
咁唔駛講嘞,老豆即係父親啦.
於是就尊稱左父親做老豆囉,講下都二千幾年囉.
魯筆 發表於 2011-6-6 08:51:50 | 顯示全部樓層
老豆呢個字眼最早見於春秋時代,
孔子提倡有教無類,收左三千個牛高馬大o既學生,
咁當時d細路仔去左邊度讀書? ...
陋筆 發表於 2011-6-5 23:58

孔子收晒啲大哥哥.
墨子收晒啲花0靚.
薛子收晒啲女生.靚嘅多多益善.大少無拘.普通嘅免為其難.有熟人介紹者優先.
樣衰者要過三關:筆試.口試.心理測驗.
心理測驗中價高者得.老友介紹者得.成績優異者得.
培訓出嘅女生.都三高:高膽.高堂.高資
鄭公子 發表於 2011-6-6 22:11:25 | 顯示全部樓層
回復 42# 陋筆

佢地仲有個祖父,但平日懶惰惡死,冇參加勞動,所以冇野種出來。
不過佢仍然係家中一分子,所以只好大聲話:「老祖o係呢度!」
農業社會,不勞動沒有發言權。大家都對老祖十分不滿。
「你老祖」流傳下來,成了罵人的說話。
 樓主| 陋筆 發表於 2011-6-6 22:26:39 | 顯示全部樓層
收晒啲女生.靚嘅多多益善.大小無拘.
魯筆 發表於 2011-6-6 08:51

魯筆兄這話真是可圈⊙⊙可點啊!
鄭公子 發表於 2011-6-6 22:58:50 | 顯示全部樓層
春秋時代,人口本來不多,孔子在魯國,閑閑地收三千學生,仲未有女生,有D大學都冇咁多學生,還有墨子薛子的門徒,人從何來?不妨話你知,原來一早有摩囉國人將生殖祕方製成成藥,彼邦人口泛濫不止,還帶到中原傳播,本來想介紹,又怕有賣廣告之嫌。只好借答魯版之便,順便透露多少:
「無情佛竹多枝節;續愛神油斷擔挑。」一個嬌,兩個妙,三個斷擔挑,唔好想錯隔離。今日人口壓力如此沉重,實由於此。
魯筆 發表於 2011-6-6 23:36:15 | 顯示全部樓層
春秋時代,人口本來不多,孔子在魯國,閑閑地收三千學生,仲未有女生,有D大學都冇咁多學生,還有墨子薛子 ...
鄭公子 發表於 2011-6-6 22:58

咁靓正爆句在此貼出.明益在下.精神上加一分
魯筆 發表於 2011-6-7 07:05:17 | 顯示全部樓層
魯筆兄這話真是可圈⊙⊙可點啊!
陋筆 發表於 2011-6-6 22:26

魯筆 發表於 2012-2-26 00:21:07 | 顯示全部樓層
話說有一回.日本有堪稱中國通楹聯大師 [大八格] 來訪張某.把酒論詩文中.張先請
[大]出句."果老厚皮難搣殼". ...
魯筆 發表於 2011-5-27 22:55

再續前言:

話說有一回.日本有堪稱中國通楹聯大師 [大八格] 來訪 [張果老].把酒論詩文中.[]先請
[]出句."果老厚皮難搣殼".
[張某]:"陽衰末日快歸山".
[]甚感沒趣.
今回[張某]遠赴東洋.親自送上門.[]定當報仇.禮貌上也先讓[張某]先出句.[]卻先提出規矩:"[]對的好.願為[]辦私事一樁.如對不好.[]要送日本最出名嘅好嘢一件." []欣然答允.
[]:"[張果老]老面皮.不如兄長你". []苦思片刻.中文無法對.用日語新韻
喃喃自語:"[大八格]格也路....."結果無法對.祇得乖乖送上日本最名貴藥物"無比膏".
次年.[大八格] ”忿忿不平”.登門來訪 [].
[]出題:”明月初昇東海亮.波光瀲艷
[張果老]:”夕陽漸落北山陰.影像模糊

次年春.[大八格] 至.[張]恭迎.互祝.

[大]:”冬去春來臨大地.日麗風和遊樂好”

[張]:”運行福至赴中原.花嬌柳嫩逛西湖”

[大]哈哈大笑:”你輸了”

”我自罰三杯”.

“且慢.詐輸未為輸.論文難及汝.對弈如何”.
             ”來得好”

[大]:”老友勿留情.回手非君子”

[張]:”學生唔畀面.點頭是明公”

[大]:”殘棋馬勝砲.當心失守”

[張]:”和局砲將軍.有意虛攻”.
         戰局雖殘.未分勝負

[大]:”百日不見.刮目相看”

[張]:”多謝!承讓!”

有日.二人正激戰對弈.見一女子經過.過後.

[張]感嘆:”含羞答答者.稀有矣.”.

[大]:”吾亦曾被女士同此一論.

[張]:”面皮三尺厚.半點不知羞.”.

[大]:”見女沉思君自嘆.豬婆令你起吟心?”.

[張]:”莫道君心無愛意.多行錯亂已危棋.跳馬將軍抽大砲 ”.

[大]:"小勝居然大笑.皆因次次君輸.玄虛故讓先勝.慢慢剥你光豬 ”.

[張]:”不倫不類六言句".

[大]:"  唔湯唔水千字文.日本興".

[張]:”千字文四字句".

[大]:" 日本興六言文".

有日[張果老]與[大八格] 在街上蹓躂.偶見爛木馬.

[張]:”木馬無頭崩左腳".

[大]:" 最宜破爛當柴燒."此時意外傳來一聲:

"柴焰豈及呢肢猛.枴李遲來..."話音未完.

[張][大]:" 李兄."

[張]:"此來太好了.難得三人七足一齊蹓.哈...".

梁嘉義 發表於 2015-10-7 19:32:02 | 顯示全部樓層
魯筆 發表於 2012-2-26 00:21
再續前言: 話說有一回.日本有堪稱中國通楹聯大師 [大八格] 來訪 [張果老].把酒論詩文中.[張]先請
[大]出 ...

有趣
魯筆 發表於 2015-10-10 21:07:35 | 顯示全部樓層
梁嘉義 發表於 2015-10-7 19:32
有趣