請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

澳門中華詩詞學會

申請註冊

掃一掃,訪問微社區

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4258|回復: 50

[見聞片語] [活動]

魯筆 發表於 2014-12-3 14:02:53 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今朝貪得意去公園
跟大家喍嘩嘩玩玩
有位靚嬸想搵人合唱《柳毅》
我見冇人噟就不請自來
唱時感覺佢可能比我好少少

唱完.靚嬸話我唱得冇男人味
跟著佢示範.完.我講聲多謝指敵
跟著藉尿遯

佢嘅唱法.我覺得似武生腔
欠缺一點情味
我唔與之理論:
一)我係外行人
二)唔值得大費脣舌嘥口水

世間唔少無為爭呦都係
為一時之氣短.值得咩
常言道:慳番噉氣暖肚好啲

遯:遁
噉(音啖)
慳噉氣:省口氣

噉(音敢)
噉樣:這樣
 樓主| 魯筆 發表於 2014-12-3 14:19:18 | 顯示全部樓層

<<奇觀>>
今早約十點.經沙欄仔.見途人(疑遊客)行人道上行非人道事.
遊人難覓廁
隨地出香恭
逼作非人道
認真陰乜功

約將11點.行至青洲與臺山交處.見上空(偏北).有蟒形條狀白雲.
頭部張口(頭有眼口無舌).雲龍天上見.無角名為螭.惜無相機隨身.想致電友人攝之.電話冇電.
有道難以得心應手.真箇堪稱天意弄人.

<<天龍>>
頭似梅花鹿
身穿金甲袍
原來天上蟒
風雨任君號

(詩中天龍有角.雄)
 樓主| 魯筆 發表於 2014-12-3 17:04:26 | 顯示全部樓層

<<澳門>>慕名至一麵店買蝦子麵麪打包回家.
                   (麪湯與蝦子麪分開獨立包裝).到家不慎弄瀉麪湯.
                   只可當撈麪食用.眼見淡黃色的"蝦子"頗多.
                   但食之無味.後來與友談及. 彼曾品食.憤言黃色物乃
                   蟹子也.故無味.所謂"蝦子味"其實蝦殼湯味也..
 樓主| 魯筆 發表於 2014-12-3 17:08:07 | 顯示全部樓層

<<香港一名女導遊得意忘形>>
今天香港一名女導遊對我們說出現在香港女人拍拖時都會同男朋友聲明將來一定要由女人管經濟.否則拉倒.所以香港男人都乖乖的將所有收入全上繳.
不管女導遊的話是否合理.如屬實.首先值得讚的不是女人叻.而是香港男人比女人更高文化.更好修養.相反.顯得香港女人更巴辣.更市儈.
 樓主| 魯筆 發表於 2014-12-3 17:10:29 | 顯示全部樓層

(粵語)牙煙
今朝揸車到斑馬線.禮讓長者已過半馬路.我啱再走之際.長者突折返.好采冇事.忍唔住對佢講一句: "阿生.突然調頭好(牙煙)啵".阿生向我豎起指公話: "好嘢.重識(牙煙)啵"

(粵語)牙煙 : 危險

(師傅教落)
牙煙正字 : [齒厓] [齒彥]

樓主| 魯筆 發表於 2015-4-27 14:32:34 | 顯示全部樓層

二龍喉雅聚談趣事(2015.4.27)
沉日(26).二龍喉雅聚.舊雨新知.老師雲集.不才難入座.獨踞一低牆.有朋來笑我.如此似悽涼.我笑而答之: “非也.我係別具一格.其樂無窮呀”.真箇是.獨倚磚牆才叫絕.憑欄寄語盼知音.未幾.我所盼幾知音之中.蒞咗一位又賈又文尤愛醉.亦師亦友亦知音.
個多時辰後徐徐解散.至大門口.三兩聚煙.吞雲吐霧何其樂也.當意興正濃.余先生善意勸戒煙.老朽笑答.戒煙戒酒等同戒色.唔戒也罷.
 樓主| 魯筆 發表於 2015-10-25 17:24:03 | 顯示全部樓層

應邀參加聾人協會新春團拜見聞摘記

<<聾人和鼓樂>>
聾人知樂起
全靠鼓鑼聲
強響連心跳
敲檯作共鳴

(折腰體)
莫道聾人無鼓樂
聾人鼓樂有鏗鏘
響聾人齊擊節
開心同樂共舉觴

眉精眼企聰明漢
草動風吹睡不寧
聾人知曉驚雷
不理驚雷有幾

樓主| 魯筆 發表於 2015-10-25 17:25:09 | 顯示全部樓層

今朝作家協會新書發行.并設早餐.鄙非作者.更不作家.卻有幸擝衫尾去做食家.
此間.嬋姐欲搣半奶黃包與馬小姐分享………..
包藏深有餌
一揭露黃金
笑敬先天地
無心顯有心
 樓主| 魯筆 發表於 2015-12-7 15:26:46 | 顯示全部樓層

沉日下晝.工療組織去參觀駐澳門部隊軍營展館.先入影院睇部隊部份裝備.軍訓.生活........
再去展廳.入邊好多相片:部份裝備.軍訓.生活.大人物到訪.....重有開國大典.毛澤東.同恩來.....天安門城樓臘像.播毛澤東講話錄音.
重有毛澤東.彭德懷部份手稿真跡.部份手稿複印件........部份裝備模型.航天模型......
一路參觀進情好似趕鴨仔.走馬看花.講解員人靚聲甜.操流利國語.唔使一粒鐘搞扂.
出到球場映合照.球場兩頭大樓頂都有巨幅標語.一邊繁體字.對面簡體字.真正係一國兩制噃.
之後.去金沙城食自助餐.位位四百幾緡(音:蚊).茶水另買唔包.抵唔抵各人觀點.入去當時係夜晚將七點.唔計我哋.數埋唔够廿人.
席間有姑娘笑問我重得唔得.

姑娘娛魯筆
是否功全失
若想問蛇龍
老婆知乜乜

樓主| 魯筆 發表於 2016-1-19 10:55:14 | 顯示全部樓層

<<擡大櫃>>
兩人擡大櫃
[目立]眼似棺材
旁邊行一個
十足像扶欞

[目立] 眼 : 驟眼
 樓主| 魯筆 發表於 2016-10-8 22:39:19 | 顯示全部樓層

參加會慶

老朽今晚有幸混入某兩周年會慶酒席.
餐前乘興唱k.初開腔.被沒家教之霸王雞乸腰斬.她們要先唱.

一曲高歌唱
忽然停鼓鑼
誰人腰斬我
開眼瞎豬婆
 樓主| 魯筆 發表於 2016-12-15 22:38:52 | 顯示全部樓層
王粲登樓氣喘喘.老杇登塔有益無損

澳門觀光塔主層
https://www.youtube.com/watch?v=tDfxKtqcy54&feature=youtu.be

澳門觀光塔頂層

https://www.youtube.com/watch?v=PUb3do9nzbE&feature=youtu.be
 樓主| 魯筆 發表於 2016-12-23 16:19:44 | 顯示全部樓層

任風塵老師請人食大茶飯
人人食飽思吟.其中有人見雞吟雞.見乜吟乜.我幾呀嵗重唔識吟.祇有依附
簡小姐佳作.略改少少.借辭發揮啦

新知舊雨聚龍華,
把盞言歡笑甩牙。
古怪精靈今往事,
風塵厚度沒邊涯。
梁嘉義 發表於 2017-1-24 21:38:09 | 顯示全部樓層
魯筆 發表於 2017-1-15 09:19
2017.1.13.官樂怡簡小姐請七個位書法家到官樂怡寫揮春送街坊.
老朽雖然乜家都唔係.竟然有倖跟隨入座.真箇是 ...

家父話讚你終於見到志氣了
 樓主| 魯筆 發表於 2017-2-5 21:03:12 | 顯示全部樓層
梁嘉義 發表於 2017-1-24 21:38
家父話讚你終於見到志氣了

樓主| 魯筆 發表於 2017-2-6 21:41:39 | 顯示全部樓層
今晚任風塵老師宴請電視台部份朋友.鄙人有幸黐餐.作趣句一哂 :

<<魯筆黐餐>>
魯筆無才多食福
沽名到此又黐餐
先生講明我找數
轉頭亦係佢埋單

黐餐 : 借機白吃白喝
找數 : 睇數. 埋單. 畀錢. 付賬
轉頭 : 接著
佢 : (在此文)他  
 樓主| 魯筆 發表於 2017-2-6 21:45:58 | 顯示全部樓層
[遊深圳華僑城]

沉日跟工療去遊深圳華僑城.
8.半由拱北出車到鹽田近12.食晏晝.再去大岟谷.先行幾個字上山.再搭

纜兜個個似天燈
成串排排慢慢乘
飽覽風光無限爽
祇嫌太快越山崚

遊玩登高爬小嶺
目無厭物不思歸
沿路青山懷古意
滿
(眼)簾秀水映新輝
風動搖林千馬躍
瀑流沖谷百龍飛

遊後.

迂迴步里半
搭纜車落山
一繩拖住去
放牛過千關

落咗山.天晻(音:林1)黑.去大梅沙環梅路20號巴題雅酒店一樓中餐廳食飯.
餐廳大.裝修靚.客少.燈多而選擇性著.熱.提議調低溫.調後無異.

此處徒慳電
冷氣有如無
微風涼不覺
仍然似火爐

飯後去百合酒店開房.全在8樓同居.
第日8.食早餐.9.去茶溪谷(大岟谷隔離).搭小火車遊程九個字.時速約廿另公里.

小火車.隆隆隆
經過山溪過山窿
[目立]眼睇嚟都幾好
景區有靚有普通
手機相機都舉起
相片唔使出錢沖
古靈精怪乜都映
有剎錯都唔放鬆

搭完小火車.去睇花場.

幾十足球場咁大
花多眼亂睇唔晒
綠綠紅紅黃紫白
行行列列一排排

即返到珠海去食蒸汽火鍋.唔錯.唔講咁多.瞓覺
 樓主| 魯筆 發表於 2017-2-9 18:30:46 | 顯示全部樓層
<<中招>>(折腰體)
澳門電視節目[食通街].經常介紹澳門某食肆有何特色美食.
於是一試.全非也
螢屏傳美味
為食去瞧瞧
完全唔對版
呻笨中新招
 樓主| 魯筆 發表於 2017-2-11 18:23:02 | 顯示全部樓層
<<羞見天門大打開>>
阿蛇攔我(指我袴前)話:“唔該”
一見天門大打開        
即刻拉埋鏈鎖蓋
嚴嚴謹謹把關來

阿蛇 : 警員
唔該 : *拜託  *謝謝   *不該
          此作 “拜託”(含意 “不該”)
一見天門大打開 : (借用倫文敍童年名句)

(彼此天門之意各異)
拉埋 : 拉好
 樓主| 魯筆 發表於 2017-2-16 09:11:32 | 顯示全部樓層
參加官樂怡寫揮春
2017.1.13.官樂怡簡小姐請七個位書法家到官樂怡寫揮春送街坊.
老朽雖然乜家都唔係.竟然有倖跟隨入座.真箇是:
福頭有福氣
有幸跟衫尾
一於鬼畫符
似乎了不起

老朽有自知之明.搶先揀大柱背後位置.大膽充筆.書法家們位位都有排晒長龍嘅街坊等攎.供不應求.
老朽見狀.祇好執筆鬼畫符.寫出十幾對春聯.若干時候.稀稀疏疏有學生仔唔想排隊.走蒞順手牽羊.
老朽總算冇咁醜.內心要多謝佢哋.

無人識得鋼條字
瀟灑剛柔樣樣兼
難怪陽春歌少播
太高尖