澳門中華詩詞學會

申請註冊
搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7821|回復: 51

<<集笑集>>(歡迎諸位賜稿投集)

魯筆 發表於 2012-5-6 00:47:43 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

歡迎諸位賜稿投集笑話.笑柄.笑料.
無論是否原創或抄襲.憶述.一律歡迎!!

(政治話題請盡量免談)

知足常樂.屬口頭[言罙](音:禪).不無道理.不全道理.
愈窮愈知不足.難常樂.愈富愈多欲望.愈富愈難知足.

真正知足常樂唯懶到連腦都不動.餓不死偷樂也.何者?吾也.

我依書做人.子曰卅而立.立著喫.立著睡.立著………..
卌而不惑.我本屬有頭無腦.腦大生草.
時下臺灣話謂之腦袋㮜滿水泥.日本話謂之阿達馬孔固力
卌的我乾脆啥都不惑不想不聞不問不哭不罵不上吊
卌的我開始學知足.五十扮知天命.六十詐耳順.七十不足亦要足了.感恩.阿門
 樓主| 魯筆 發表於 2012-5-6 00:49:37 | 顯示全部樓層

[難答對的問題]
甲 : 剛才.一隻大船露出水面有6米高.

現在水漲了2米.船露出水面還有多高?
乙 : 水漲船高.一樣是6米.
甲 : 錯.隻船穿了底 .(水漲船不高).

拙筆獻醜.拋(豬)引玉.請呀!!
 樓主| 魯筆 發表於 2012-5-6 17:45:22 | 顯示全部樓層
很多人在海關排隊過境.有一約7嵗小孩手拿回鄉證一下下輕敲鐵欄杆.
母曰:"衰仔.證件入邊啲資料敲亂咗就冇用嘞"
 樓主| 魯筆 發表於 2012-5-6 18:39:32 | 顯示全部樓層

[大鄉里出城](傳說)
50年前.有鄉巴佬初出城.搭人力三輪車坐腳踏位.車伕叫上座坐.佢話冇咁多錢坐上等位.坐下等位算了.
去到親戚家.安置他住客房.吩咐他睡時關電燈.沒教如何關法.他好奇的凝視光燈良久.再拿扇煽之.煽燈不熄而自語:"正番鬼.真番鬼".
白天親戚帶他上大酒樓飲早茶.眼見升降機進出之人都全變了樣.親戚欲與同進.他坦言相告.生怕被 "弄法箱" 將自己改變成他人.返家冇人認得.
 樓主| 魯筆 發表於 2012-5-8 15:45:55 | 顯示全部樓層

[廚師偷餸](改編傳說)
有個廚師每當炒菜上碟時.慣例偷三兩件落袋.收工帶返家畀家人食.此舉小孩唔知.
有次休息在家炒菜.上碟時.照例偷三兩件落袋.個仔大叫:"阿媽.阿爸偷餸呀." 其母在廳解釋:"阿爸試味啫.喺屋企使乜偷吖.又唔係喺餐館."
有次有個同學仔話佢一家沉晚喺XXX餐館食飯.啲餸如何正..........
廚師個仔:"梗係.我阿爸係嗰度嘅後鑊喎.佢日日都帶一大袋返屋企大家食."
同學仔話:"哦.你阿爸偷餸".
廚師個仔:"冇呀.試味啫."
鄭公子 發表於 2012-5-9 22:28:52 | 顯示全部樓層

此欄開得好。就算不一定很好笑,總覺舒暢開懷,有心是也。
讀上篇讓我想起一段小對話。
話說看一齣介紹出土文物的電影。聽後座媽咪對兩三歲兒子解畫:「這些都是很久很久以前的,很古老的東西了。」
「唔通爺爺都老唔過佢地咩?」孩子問。
(我看這齣電影也是很久很久以前的事了。)
 樓主| 魯筆 發表於 2012-5-9 23:19:07 | 顯示全部樓層
此欄開得好。就算不一是很好笑,總覺舒暢開懷,有心是也。
讀上篇讓我想起一段小對話。
話說看一齣介紹出土 ...
鄭公子 發表於 2012-5-9 22:28

謝謝
鄭公子關注!支持和鼓勵!!問好!!
母子對話也不錯.謝謝撰稿支持!
 樓主| 魯筆 發表於 2012-5-9 23:43:22 | 顯示全部樓層

早幾日(5月4日)電視新聞講明晚(5月5日)視覺上睇嘅月光比以往都特別大.
媽媽對著5嵗嘅仔講:"點都唔够我咃B仔今朝牀墊上個月光(尿痕)咁大啦."
 樓主| 魯筆 發表於 2012-5-11 19:22:44 | 顯示全部樓層

(真有其事)[笑柄]
前年有一昆明遊客.在澳門新馬路一金行買金鏈.一條標籤寫明18000圓.店員見她似有買意.向她講.可以九八折.她即時講:"何消你打折.還要多給800塊.18800塊.我要好意思.要的."
(店員低聲自語:"豪呀!".她以為他禮貌的說聲"好".她也禮貌的說聲"好的".)
 樓主| 魯筆 發表於 2012-5-14 22:16:23 | 顯示全部樓層
有次上地理堂.講到南北韓.老師附帶講:"兩者分界線係用紀念日3月8日命名為..."
有同學仔搶答:"我知.係未3.8婦女線呢?"
 樓主| 魯筆 發表於 2012-5-15 08:28:44 | 顯示全部樓層

[誤導]
小孩被同學仔[大嚿衰]打.父親:"人咃咁大隻.除非你食過亱粥啦."
"媽媽.今晚煲粥畀我食."     
翌日放學.搵[大嚿衰]出氣."我沉晚食咗亱粥.以後你都唔够我打嘅."

小孩媽媽:"人哋啲英文嘞嘞聲.學下人哋啦."
爸爸:"人哋浸過鹹水.點同呢."
當晚小孩偷偷地泡一大缸鹽水浸身."如果又浸又飲.咁重唔扂?"於是乎一飲.嘩!鹹到苦."阿爸話吃得苦中苦.方為人上人.飲." 浸完唔用清水沖.怕沖淡無效.呢回真正幾乎 [户占]過轆蔗了.
 樓主| 魯筆 發表於 2012-5-15 13:55:06 | 顯示全部樓層
[今非昔比]
老婆叫老公幫手抺背上的汗.
"唔得閑呀"
"以前做乜咁主動呀"
鄭公子 發表於 2012-5-15 21:24:53 | 顯示全部樓層
[今非昔比]
老婆叫老公幫手抺背上的汗.
"唔得閑呀"
"以前做乜咁主動呀"
魯筆 發表於 2012-5-15 13:55

不單好笑,更加可笑。
可笑此「老婆」,此一問,絕對犯低級錯誤。
鄭公子 發表於 2012-5-16 06:29:46 | 顯示全部樓層
公子言固未盡,今請畢吾辭。
此老公者,宜先打五十大板。回思爾在外風花雪月之時,有人常擦汝背,甚或已開花矣,歸見老妻,何惜償彼一抹,忍令彼傍徨失措,錯發此問乎?
 樓主| 魯筆 發表於 2012-5-16 07:49:11 | 顯示全部樓層
公子言固未盡,今請畢吾辭。
此老公者,宜先打五十大板。回思爾在外風花雪月之時,有人常擦汝背,甚或已開 ...
鄭公子 發表於 2012-5-16 06:29

如果唔犯低級錯誤.點引

鄭公子出現呢

謝謝
鄭公子

簡燕棣 發表於 2012-5-16 19:11:19 | 顯示全部樓層
真實笑話

以前電燈公司位於仁慈堂對面,鑑於舊式建築,又未有電腦,為了儲存文件,會計部造了很多入牆木質文件櫃。有两個客去完會計部,離開時打開文件櫃走出去,開完一個又一個..。
 樓主| 魯筆 發表於 2012-5-17 08:31:49 | 顯示全部樓層
真實笑話

以前電燈公司位於仁慈堂對面,鑑於舊式建築,又未有電腦,為了儲存文件,會計部造了很多入牆木質 ...
簡燕棣 發表於 2012-5-16 19:11

好似去廁所咁.一格格開門.一格格關門
謝謝
簡兄笑話
 樓主| 魯筆 發表於 2012-5-29 12:11:19 | 顯示全部樓層

26嵗兒子外地回鄉.:"有女朋友嗎?""未有mood"

:"老侸對呢啲嘢唔講乜乜mood.有人對自己有好感就食住上"

兒子與父搭肩笑說:"如果咿家有阿嬸對你好少少.你又食住上? "

簡燕棣 發表於 2012-6-4 00:12:19 | 顯示全部樓層
真實笑話

教馬來西亞中國華僑做會計賬目,佢成日話:「我死咗啦,乜你重未死。」

把廣東音〝寫〞字讀成〝死〞字。
簡燕棣 發表於 2012-6-4 00:16:39 | 顯示全部樓層
「鲁版主幅相冇咗個頭」,「唔係」,「你睇唔到佢用手揸住咩」。