请选择 进入手机版 | 继续访问电脑版
您尚未登入,請登入后瀏覽更多内容! 登录 | 申請加入

Login

免註冊即享有會員功能

Login

免註冊即享有會員功能

申請加入

Login

免註冊即享有會員功能

Login

免註冊即享有會員功能

[見聞片語]<<燕姐鍾愛>>

版主

積極性
1139 個
惡名度
0 次
好友金
2270 蚊
魯筆 发表于 2014-12-3 14:26:47 |显示全部楼层

沉晚.係燕姐(簡燕棣;簡兄)返到澳門第二次演折子戲 [搶傘]
近劇終.鄭國銳老師話 : "比前次有改進".附近隱約有讚譽.

<<燕姐鍾愛>>(折腰體)

假戲真情演
功夫次次深
菁益求菁者
精神更勝金

版主

積極性
1139 個
惡名度
0 次
好友金
2270 蚊
魯筆 发表于 2014-12-3 14:28:12 |显示全部楼层

<<奇觀>>
今早約十點.經沙欄仔.見途人(疑遊客)行人道上行非人道事.
遊人難覓廁
隨地出香恭
逼作非人道
認真陰乜功

約將11點.行至青洲與臺山交處.見上空(偏北).有蟒形條狀白雲.
頭部張口(頭有眼口無舌).雲龍天上見.無角名為螭.惜無相機隨身.想致電友人攝之.電話冇電.
有道難以得心應手.真箇堪稱天意弄人.

版主

積極性
1139 個
惡名度
0 次
好友金
2270 蚊
魯筆 发表于 2014-12-3 17:15:57 |显示全部楼层

<<澳門>>慕名至一麵店買蝦子麵麪打包回家.
                   (麪湯與蝦子麪分開獨立包裝).到家不慎弄瀉麪湯.
                   只可當撈麪食用.眼見淡黃色的"蝦子"頗多.
                   但食之無味.後來與友談及. 彼曾品食.憤言黃色物乃
                   蟹子也.故無味.所謂"蝦子味"其實蝦殼湯味也.

版主

積極性
1139 個
惡名度
0 次
好友金
2270 蚊
魯筆 发表于 2014-12-3 17:16:52 |显示全部楼层

<<香港一名女導遊得意忘形>>
今天香港一名女導遊對我們說出現在香港女人拍拖時都會同男朋友聲明將來一定要由女人管經濟.否則拉倒.所以香港男人都乖乖的將所有收入全上繳.
不管女導遊的話是否合理.如屬實.首先值得讚的不是女人叻.而是香港男人比女人更高文化.更好修養.相反.顯得香港女人更巴辣.更市儈.

版主

積極性
1139 個
惡名度
0 次
好友金
2270 蚊
魯筆 发表于 2014-12-3 17:17:36 |显示全部楼层

(粵語)牙煙
今朝揸車到斑馬線.禮讓長者已過半馬路.我啱再走之際.長者突折返.好采冇事.忍唔住對佢講一句: "阿生.突然調頭好(牙煙)啵".阿生向我豎起指公話: "好嘢.重識(牙煙)啵"

(粵語)牙煙 : 危險

(師傅教落)
牙煙正字 : [齒厓] [齒彥]

无效楼层,该帖已经被删除

版主

積極性
1139 個
惡名度
0 次
好友金
2270 蚊
魯筆 发表于 2015-10-25 17:27:37 |显示全部楼层
二龍喉雅聚談趣事(2015.4.27)
沉日(26).二龍喉雅聚.舊雨新知.老師雲集.不才難入座.獨踞一低牆.有朋來笑我.如此似悽涼.我笑而答之: “非也.我係別具一格.其樂無窮呀”.真箇是.獨倚磚牆才叫絕.憑欄寄語盼知音.未幾.我所盼幾知音之中.蒞咗一位又賈又文尤愛醉.亦師亦友亦知音.
個多時辰後徐徐解散.至大門口.三兩聚煙.吞雲吐霧何其樂也.當意興正濃.余先生善意勸戒煙.老朽笑答.戒煙戒酒等同戒色.唔戒也罷.

版主

積極性
1139 個
惡名度
0 次
好友金
2270 蚊
魯筆 发表于 2015-10-25 17:30:16 |显示全部楼层

今朝作家協會新書發行.并設早餐.鄙非作者.更不作家.卻有幸擝衫尾做食家.
此間.嬋姐欲搣半奶黃包與馬小姐分享………..
包藏深有餌
一揭露黃金
笑敬先天地
無心顯有心

版主

積極性
1139 個
惡名度
0 次
好友金
2270 蚊
魯筆 发表于 2015-11-30 07:00:09 |显示全部楼层

前日朝.(因為限人數關係.)四位老師加我兩公婆跟隨我師傅及曲藝組若干人.一行幾呀人.浩浩蕩蕩咁開往東莞大羅沙鄉.
已一點.當地朋友早就喺大球場準備好大排筵席.誠情款待.我哋落車就分四圍檯坐好.
一陣間就見村中朋友好落力咁陸陸續續捧出好多熱辣辣.香噴噴嘅靚餸.有好大條魚.好大盤大蝦.好大盤似蚌又似蠔.一大碟白斬雞.一大碟唔算老嘅鹵水鵝........全部都水準一流.品種多到碟沓碟.好似疊羅漢.成個場面好爽.好開心.
飽餐一輪.大家就上車去星級酒店開房.住房內有桑拿房.係我頭一次所見.(我住酒店唔多.大鄉里).
辦妥之後上車返球場左近行行.好有心情咁欣賞一下附近古色古鄉.再到離球場百步嘅大舞臺.呢個大舞臺又高又大.大過永樂大舞臺.
呢個時候.鄭老師攎出一張紙交畀我師傅. "呢首詩係我喺車上寫嚟賀你演唱嘅".我師傅 "多謝!咁快手?"我搭嘴 " 倚車才噃".大家笑.
到五點幾.又返球場食晚飯.其實都未餓.為咗唔影響曲藝組演唱.全都入座.跟著出菜嘅菜式同份量同午餐一樣.有鄭老師講笑話 "翻版".我話 "翻佢自己個版冇問題".晚飯雖靚而未餓.大家好快離席.都行去大舞臺.
大舞臺已經掛上大佈景.佈置好射燈.音響設備.曲藝組演唱人員到後臺化妝.....棚面師傅各就各位調較合尺(何車)線.
等咗半粒鐘度.觀眾(包括我哋幾個)約半百.司儀出臺.......跟著絲竹一齊響.鑼鼓鋥鋹.第一對演唱家出場.作躬完.開始咿咿呀呀......
跟著第二對演唱家出場.......終於到最後一組.即係第七對演唱家出場.即係我師傳同佢拍檔.合唱六月飛霜之大審.呢個時候.觀眾人頭湧湧.但係唔嘈.大家好似好識欣賞咁.我好似聽到隔離有人好細細聲咁講 "........出耳油......." "梗係啦.澳門蒞㗎..........梗係好嘢啦........"
我老婆本來最冇興趣聽粵曲.(因為佢外省長大.外省讀書.跌眼鏡嫁畀我先蒞廣東).開頭聽幾場都好唔奈煩.重爭啲瞌眼瞓.一見到我師傅出場.即刻精神.唔識聽都伸直條腰.開頭我幐(音:鄧)佢辛苦.咿家同我一樣咁.鬼打都冇咁精神.
完場之後問佢聽唔聽得明.佢話唔明.不過好聽.
沉日朝一齊去飲茶.之後去[名園]參觀.行到橋頭.我拖老婆過橋.我望著嬋姐唱 "好似織女牛郎渡鵲橋......". 嬋姐 "你應該望著你老婆唱.唔好望我"
之後去食免費午餐(同行嘅大老闆請).席間有芥菜.我講廢話:十月芥菜.指女仔起心.男仔唔叫起心.叫起談(痰).莊老師話男人花心.我話女人多心(疑心).我師傅對我哋第四席全檯十人送(千萬圓)彩票.希望我哋有人發.
我本來都想學作 "詩"賀師傅.但係有好大難度.
第一.驚畫虎不成笑死師傅.
第二.唔怕師傅笑死.怕老婆嬲死.要同時讚晒.我祇能用史文代之啦.

版主

積極性
1139 個
惡名度
0 次
好友金
2270 蚊
魯筆 发表于 2015-12-7 18:09:57 |显示全部楼层
沉日下晝.工療組織去參觀駐澳門部隊軍營展館.先入影院睇部隊部份裝備.軍訓.生活........
再去展廳.入邊好多相片:部份裝備.軍訓.生活.大人物到訪.....重有開國大典.毛澤東.同恩來.....天安門城樓臘像.播毛澤東講話錄音.
重有毛澤東.彭德懷部份手稿真跡.部份手稿複印件........部份裝備模型.航天模型......
一路參觀進情好似趕鴨仔.走馬看花.講解員人靚聲甜.操流利國語以機械式快速完成任務.唔使一粒鐘搞扂.
出到球場映合照.球場兩頭大樓頂都有巨幅標語.一邊繁體字.對面簡體字.真正係一國兩制噃.
之後.去金沙城食自助餐.位位四百幾緡(音:蚊).茶水另買唔包.抵唔抵各人觀點.入去當時係夜晚將七點.唔計我哋.數埋唔够廿人.
席間有姑娘笑問我重得唔得.

姑娘娛魯筆
是否功全失
若想問蛇龍
老婆知乜乜

版主

積極性
1139 個
惡名度
0 次
好友金
2270 蚊
魯筆 发表于 2016-1-19 11:00:45 |显示全部楼层

<<擡大櫃>>
兩人擡大櫃
[目立]眼似棺材
旁邊行一個
十足像扶欞

[目立] 眼 : 驟眼

版主

積極性
1139 個
惡名度
0 次
好友金
2270 蚊
魯筆 发表于 2016-11-28 09:55:16 |显示全部楼层
參加會慶

老朽今晚有幸混入某兩周年會慶酒席.
餐前乘興唱k.初開腔.被沒家教之霸王雞乸腰斬.她們要先唱.

一曲高歌唱
忽然停鼓鑼
誰人腰斬我
開眼瞎豬婆

版主

積極性
1139 個
惡名度
0 次
好友金
2270 蚊
魯筆 发表于 2016-11-28 09:56:23 |显示全部楼层

[參觀菊展]
沉日跟隨余澤平老師.參加以李秋平博士帶領之團隊(共14人)去小欖參觀菊展.行程先到小欖鎮政府.由鎮政府接待并安排行程.期間可見院門有部份花卉.大者植地.小則盆栽.盆栽多數樹幹用乾死樹幹一段段併砌.再加真花.併砌工藝維妙維肖.真箇是:
花團錦簇生奇樹
莫道無型卻有型
假假真真真有假
心立命成名
我哋一干人等由接待人員指示好行程後.先去食晏晝.此後先自駕到大停車場泊好車.再搭免費公車到菊展場地.

http://www.tuniu.com/g627/tipnews-102522/

遊賞三個幾鐘後再搭免費公車返到大停車場.再自駕到崖口酒樓時已4點.酒樓老闆早已為李秋平佈設雅集所需架步.
佢哋有畫花草.菊為主.亦有魚蝦蟹.位位畫藝菁精湛.老朽即時乘興付作:
師生同雅集
功力不輕浮
花艷群芳秀
蝦紙上游

雅集完.約8點幾.老闆盛宴款待.老朽即時乘興付句:滿圍皆摯友.一席盡佳餚
并藉酒祝老闆:客似雲來天上至.財如水注釜中生
宴罷回澳.全程開心.

謝謝
任風塵老師賜教!!

版主

積極性
1139 個
惡名度
0 次
好友金
2270 蚊
魯筆 发表于 2016-11-29 23:00:09 |显示全部楼层

支持歌手黃玉靈
在參加李秋平畫藝會嘅兩次旅遊中.認識黃玉靈.雖未深交.更未心交.卻有好感.感覺到佢真不凡.
一.佢畫一手靘花.特別係梅花.我見佢兩次都係畫一樖.真稱得上一展梅也.畫藝如何?
     但見 : 一梅生紙上.陶醉令人迷
二.旅遊中.曾同車聽高唱.
三.前兩日旅遊中.知佢呢兩晚於金碧演唱.我樂意精神上撐佢.
     佢臺上試音.唱一小段.走蒞問我意見.我坦白承認我唔識欣賞歌曲.
     但識欣賞佢歌聲宏亮.唔止有力.更有磁力.唔止可吸異性.同性即使唔吸.絕對唔相拒.
     可惜祇聽到佢唱咗小小.有人打電話搵我有事.無奈祇得匆匆離去.
好對唔住!!好朋友黃玉靈!!

版主

積極性
1139 個
惡名度
0 次
好友金
2270 蚊
魯筆 发表于 2016-12-23 16:22:59 |显示全部楼层
王粲登樓氣喘喘.老杇登塔有益無損

澳門觀光塔主層
https://www.youtube.com/watch?v=tDfxKtqcy54&feature=youtu.be

澳門觀光塔頂層

https://www.youtube.com/watch?v=PUb3do9nzbE&feature=youtu.be

版主

積極性
1139 個
惡名度
0 次
好友金
2270 蚊
魯筆 发表于 2016-12-23 16:23:55 |显示全部楼层

任風塵老師請人食大茶飯
人人食飽思吟.其中有人見雞吟雞.見乜吟乜.我幾呀嵗重唔識吟.祇有依附
簡小姐佳作.略改少少.借辭發揮啦

新知舊雨聚龍華,
把盞言歡笑甩牙。
古怪精靈今往事,
風塵厚度沒邊涯。

版主

積極性
1139 個
惡名度
0 次
好友金
2270 蚊
魯筆 发表于 2016-12-26 10:52:15 |显示全部楼层

沉日跟隨余澤平老師.參加以李秋平博士帶領之團隊(23人)去中山麗景學校丹青雅集.
車到中山.先去食晏晝.席間梅花王子黃玉靈叫我題詩.2.3個字後.我先吟兩句.
玉靈叫我把詩題
路上同(音:居)唱爆咪
(指歌手黃玉靈)
跟著老朽拱手道歉.要再續.有人題句:圾垃掃入圾垃篸
饍後先去別處參觀.到場館落車.再續:
博士組團多美食
有魚有肉有肥雞

講到雞.任風塵老師有句:有雞宜作.祖狄聞雞起舞.我係聞雞起談啦
參觀場館中層動物畫.上層古雕.(建築物.古花牀........).室外有玉人彈琴.
下層以石為主.皆嘆為觀止.
事畢再趕去麗景學校.門外有大橫幅 "熱烈歡迎澳門李秋平畫藝蒞臨指導"紅色電子燈光大字

何其威水.
雅集時.我又鬼畫符.未寫先污手.得句:
書法未成先烏手
字形衰格更黑頭
.雖出律.卻好笑

雅集畢.喺學校飯堂開飯.除咗有魚蝦.重有山野補品.可謂盛宴.
返到澳門想起:圾垃掃入圾垃篸.返到屋圻對出:
燒豬提離燒豬爐
成日總算渡過開心聖誕節.正!

版主

積極性
1139 個
惡名度
0 次
好友金
2270 蚊
魯筆 发表于 2017-1-15 09:24:24 |显示全部楼层

2017.1.13.官樂怡簡小姐請七個位書法家到官樂怡寫揮春送街坊.
老朽雖然乜家都唔係.竟然有倖跟隨入座.真箇是:
福頭有福氣
有幸跟衫尾
一於鬼畫符
似乎了不起

老朽有自知之明.搶先揀大柱背後位置.大膽充筆.書法家們位位都有排晒長龍嘅街坊等攎.供不應求.
老朽見狀.祇好執筆鬼畫符.寫出十幾對春聯.若干時候.稀稀疏疏有學生仔唔想排隊.走蒞順手牽羊.
老朽總算冇咁醜.內心要多謝佢哋.

無人識得鋼條字
瀟灑剛柔樣樣兼
難怪陽春歌少播
太高尖

版主

積極性
1139 個
惡名度
0 次
好友金
2270 蚊
魯筆 发表于 2017-3-4 22:27:45 |显示全部楼层

<<今日中山遊>>
今日跟李秋平老師團隊中山遊.唔係擝衫尾.因為我已經係佢正式會員.
關口玻璃門集合.蝦王見到我贈以精心傑作名畫[生蝦圖].(前次雅集.我懇請蝦王送我生蝦圖).當場唔敢打開睇.我怕群蝦走曬.(返屋圻一睇.走剩6隻.愛不惜手)多謝蝦王何應彤老師!!
9點出車.晏晝喺前山區明珠路一間商場食自助.食完晏去東坑入邊參觀普陀寺.約3點幾出發去中山南朗.去到先知係梅花王子(歌手)黃玉靂邀請賀佢雙親壽誕.黃老爺九十.黃老太八十.同日生日.雙雙精神健康.行動自如.

畫家們個個(調)好色.位位揮大毫.我惗惗下.人哋雙親同日生日.邀請賀壽.人人有功課交.我白白等食?醜死.我乜都唔識.有乜交畀人?激死.如果李老師一干人等預先通知.我可以請救兵幫手作番兩句靚嘢頂檔.咿家臨急開坑.急死.情急之下.硬著頭皮作出 :
松青柏翠春常在
婺耀星輝福永存

中筆一揮.寫錯.搣爛.再寫.正!!(老鼠落天平).總算有嘢出.笑死.
豐盛宴後回程車上發唊風.學扮文人.吟首順口流 :
人哋生日我開心
開心勝過執到金
執金祇是一時樂
難忘老師有我心

蝦王同其他人笑我頂針點解唔頂落去.我話係順口流.唔係詩.跟著講詩詞格式同平仄........
同車有澳門 "馬英九"太太補上一有趣兒歌 :
鵝仔鵝孫鵝定鴨
鴨仔鴨孫鴨定鵝
鵝定鴨.鴨定鵝
遠望山邊有隻鵝

我廢話一輪轉去講紀曉嵐對乾隆名句 :

玉帝行兵.雷鼓雲旗.雨箭風刀天作陣
龍王夜宴.月燭星燈.山餚海酒地為盤

版主

積極性
1139 個
惡名度
0 次
好友金
2270 蚊
魯筆 发表于 2017-3-7 00:38:25 |显示全部楼层

<<今日橫琴遊>>
今日跟李秋平老師團隊橫琴遊.
12點好世界飲茶.2點坐2部私家車經蓮花口岸去橫琴.橫琴有老闆招呼我哋走馬看花參觀一輪正興建中[文化村].好古味.估計可能有2/3平方公里.暫有起好.裝修中幾十座樓房.小橋流水.假山.名種花草樹木.好靚.當中有美女主動拖蝦王影相.我 "嫉妒成仇".作打油取笑蝦王.詩曰 :
蝦王艷福多
處處美人拖
可皆無情漢
情言當唱歌

遊畢去老闆酒店.大門口似普通豪宅.室內陳設古雅.近乎藝術館.3層.幾十個客房.有大露臺.正!!
前廳畀畫家們雅集.我厚著面皮坐後廳品茶吹水.飲水沖茶.飲茶煲水.沖水煲茶.厚著面皮都咁得意?係寫意.久唔久我扮嘢去睇佢哋畫嘢.李博士叫吟蝦王畫嘅蝦詩.苦思4分半鐘.即奉上 :
天生秀物若仙蟲
游躍
姿別異同
(續下句前人作)
小小池塘留不住
終歸蒼海化成龍

李博士題字時照寫.我即大叫 "蒼字錯咗.係3點水嘅滄字".可惜遲咗.我又衰咗.
為補鑊又讚李博士 "朵朵紅棉生紙上".博士話好句. "跟著下句呢?" "畫完先啦".畫完大完唔記得.趁勢側側膊.
畫畢收工.老闆請大家上二樓開飯.20人一大圍.2圍.美宴豐餐中.有美女坐我身邊頻夾餸畀我.即吟佢一句 :
玉人尊敬老
席上密幫忙
箸箸佳餚上
令吾貪食狂

詩罷跟著有美人斟酒畀大家.第11個斟到我.隨口爆出一句 "姑娘斟我酒.三杯不能走".意思1.真醉倒不能走.意思2.即使冇醉都暈倒不能走啦.
(魯筆好色.冇計)
將近宴殘席.我舉杯齊敬老闆同博士.

"老闆老師皆尊老.文才錢財兩旺財"
宴罷.老闆招呼大家上3樓唱K.玩至10點回澳.臨走.老闆送禮畀大家.人人有精美頸巾一條.名茶葉2罐