Bestfd and you

申請加入
查看: 733|回復: 4

[~建議~] 我最近發現好多打錯字

夜成x零 發表於 2012-2-19 17:47:40 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
唔知大家係唔識打果個字定打錯字啦,一見到人地打錯字,就要回覆人地邊到錯,要改正香港打火星文同同音字等等....如果唔係咁,香港文化就會變成人家的笑話^^希望xweb可以比會員改人錯字有獎勵,但是故意者會比我投訴^^(要求xweb回覆我)

其實可以用呢一個點評功能,,就可以在人家的貼中直接指明錯字..  發表於 2012-2-21 00:00

評分

參與人數 1貢獻 +10 積極性 +10 收起 理由
xweb + 10 + 10 贊一個!

查看全部評分

xweb 發表於 2012-2-21 00:19:48 | 顯示全部樓層
你的構思是十分好的..
可是要做到改錯字"自動"加分這一個計劃,,
就要先解決技術上的問題...
因為電腦系統是不懂得判定會員是不是正在給別人改錯字吧..
要怎樣做到系統懂得知道你是改錯字而且改對了,,,這是最大問題...

現在我想到可行的方法就是利用.."呼我==>即@"功能
會員幫別人改錯字就用呼我功能呼叫你或我或其他管理員,,
當我們確認是改對了,,就手動幫會員加分...

暫時就想到這方法..
如果你想到別的方法請建議出來...
我地慢慢構思一下^^

另外,,我們的論壇中有一個"最緊要正字"的版區..
該區在"鏡海詩聯"當中,,,
如要直接討論正確"字"或字意,,
亦可以在內發貼討論..
此版主十分熱心解答..
而且會引經據典,,
應該對大家也有幫助..
 樓主| 夜成x零 發表於 2012-2-21 06:56:12 | 顯示全部樓層
鏡海詩聯好少人上佢囉 --但是我一有方法,再發貼啦
xweb 發表於 2012-2-21 22:49:38 | 顯示全部樓層
夜成x零 發表於 2012-2-21 06:56
鏡海詩聯好少人上佢囉 --但是我一有方法,再發貼啦

其實最起碼要識寫PHP 同埋好清楚論壇運作代碼先寫到條方程出黎..
所以,,,~^^~
 樓主| 夜成x零 發表於 2012-2-22 06:56:07 | 顯示全部樓層
要好長時間改寫,知-.-